> Contact en praktische gegevens > Marker Museum en Vereninging Historisch Eiland Marken > Het Marker Museum kan uw steun goed gebruiken > Marken, beeld van een eiland > LinksĀ 

 

Marken ‘beeld van een eiland’

Het Marker Museum toont sinds 1983 leven, werk en tradities van dit voormalige eiland met zijn rijke cultuur. De fraaie collectie vindt u op een unieke locatie: zes gekoppelde, historische woningen in het oude centrum, aan het centrale deel van de Kerkbuurt dat de Markers ‘de street’ noemen.
 
Een deel van het museum heeft zijn oorspronkelijke indeling behouden als 19e eeuwse woning van een Marker vissersfamilie. Karakteristiek zijn hier de wanden, behangen met veel borden en prenten, de spanen dozen waarin klederdrachtonderdelen werden bewaard, het open vuur, de regenwaterbak, de bedstee en de beschilderde kasten.
 
Door de beperkte ruimte tonen wij steeds een wisselend deel van onze omvangrijke collectie, ook via een jaarlijkse thematentoonstelling: textiel en klederdracht, keramiek, schilderijen en prenten, gebruiksvoorwerpen, volkskunst (o.a. houtsnij- en borduurwerk) en het bijzondere oeuvre van de Marker Jan Moenis (1875-1953) die allerlei objecten beschilderde: kappendozen, klompen en ‘schoolborden’ (schooltassen). Een audiovisuele presentatie belicht de geschiedenis van Marken en de klederdracht die nog steeds in ere wordt gehouden.
 
In de museumwinkel is een klein, aantrekkelijk aanbod van artikelen te koop (boeken, kaarten, etc.).

 

—o—