> 1164- De Jurriaansvloed creëert een eiland  > Archeologie: amateurs doen het werk > Droog wonen op ‘werven’ en palen > De zee op voor paling, haring en walvis > Uitvoer van hooi, invoer van turf en levensmiddelen > Godsdienst – een gelovige gemeenschap  > Onderwijs en scholing > Het ‘Paard van Marken’ – levensreddend baken > 1916 – De laatste grote watersnood 1916 > 1940-1945 – Geïsoleerd, toch getroffen > 1957 – Verbinding met het vasteland

collage 1916 etc

1916 – De laatste grote watersnood

Voordat de Afsluitdijk het water van de Zuiderzee temde, had Marken jaarlijks te lijden onder kleinere en grotere overstromingen: de dijken op laagveen zijn niet zomaar te verhogen, omdat nieuw opgeworpen materiaal continu de grond inzakt. Dramatisch was de laatste grote watersnoodramp van 13 en 14 januari 1916, die grote delen van Waterland en ook andere delen van Noord-Holland trof.
Voor de ramp had de aanhoudende noordwestenwind het water langs de boorden van de Zuiderzee al extreem hoog opgestuwd. Bovendien waren de – slecht onderhouden – dijken door dagenlange regen ernstig verslapt. Vrijwel de gehele regio liep onder, maar Marken werd wat het aantal dodelijk slachtoffers betreft, het zwaarst getroffen: 16 mensen, waaronder hele gezinnen, verdronken. Zo werden op de Wittewerf huizen meegesleurd, de Moeniswerf werd bijna weggeslagen.

 

—o—